Hírek


Örömkönnyek kísérték a pázmándi sikereket
2018. július 09. 13:11
Édesapáik és nagyapáik álmát váltotta valóra a pázmándi önkéntes tűzoltó egyesület ifjúsági fiúcsapata a hétvégén az országos tűzoltó versenyen. A fiúknak felmenőik nyomdokaiba lépve csaknem húsz év után sikerült megszerezniük az elsőséget és ezzel a lehetőséget, hogy jövőre ők képviseljék Magyarországot a nemzetközi mezőnyben. A pázmándi lánycsapat a kimagasló teljesítményével már a korábbi években is bizonyított, és idén újra aranyéremmel tértek haza.

A Magyar Tűzoltó Szövetség szervezésében minden második évben tartanak országos tűzoltóversenyeket. A IX. Országos Ifjúsági és a VIII. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenynek július 6. és 8. között Tata adott otthont.  A felnőtteknek férfi és női kategóriában két versenyszámot tartottak: kismotorfecskendő-szerelést, amelynek során a versenyzőknek tűzoltásra alkalmas állapotba kell összeszerelniük a tömlőket és a sugárcsövet, valamint végrehajtaniuk a nyolcszor ötven méteres váltófutást – ez utóbbi résztvevőinek különböző akadályokat kell leküzdeniük a pályán. Összesített versenyben a férfi csapat hatodik, míg a senior csapat a korcsoporti mezőnyben a második helyen végzett.
 
Az ifjúsági tűzoltó versenyen a 10-16 év közötti lány- és fiúcsapatok versenyeztek a CTIF szabályok szerint. Az indulók idén is két számban mérték össze tudásukat: akadálypályán és négyszáz méteres váltófutásban. A két versenyszámban elért összetett eredmény alapján került ki a győztes csapat. A pázmándi önkéntes tűzoltó egyesület ifjúsági lány- és fiúcsapata egyaránt aranyérmet szerzett. A fiatalok Lőrincz László vezetésével és szakmai tanácsaival a tanév alatti rendszeres edzések után a nyári szünet kezdete óta feszített tempóban készültek az országos megmérettetésre. A mindennapos edzésekbe fektetett munka, az elszántság, az igyekezet és az összetartás eredményeként a IX. Országos Ifjúsági Tűzoltó Verseny vándorserlege lány és fiú kategóriában is a pázmándi önkéntes tűzoltó egyesülethez került, így jövő nyáron ők képviselik majd Magyarországot a tűzoltó olimpián Svájcban.

A pázmándi önkéntes tűzoltó egyesület már 2000 óta rendszeresen részt vesz a CTIF szabályok szerinti ifjúsági versenyen. Az egyesület lánycsapatai már korábban is kimagasló eredményeket értek el, a fiúcsapatnak most sikerült először megszerezni a bajnoki címet. A hétvégén több pázmándi tűzoltócsalád pályára lépett, ki-ki a maga korcsoportjában. Az ifjúsági csapat felkészítését végző Lőrincz László a felnőtt férfi csapatban állt rajthoz, míg édesapja a senior csapatot erősítette, fiai pedig aranyérmet szereztek. Felemelő érzés volt mindannyiuk számára, hogy a két-három generáció egy helyen, egymásnak szurkolva teljesítette a feladatokat, és a fiúk az apák nyomdokaiba lépve megvalósítottak egy álmot.

 

Fotó: E. Várkonyi Péter, Domakné Józsa Zuzsa

 


 

Kapcsolódó információk: