Hírek


Idén is összemérhetik tudásukat a legrátermettebb diákok
2018. február 08. 09:23
Az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny helyi fordulóiba várja a csapatok jelentkezését a székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség. A felmenő rendszerű vetélkedő célja, hogy a résztvevő tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adjanak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, az ön- illetve más személy mentésében való jártasságukról.

A versenyre jelentkező csapatok első körben a kirendeltségi fordulókon mérhetik össze tudásukat és ügyességüket. A helyi versenyen korcsoportonként az első három helyezett csapat jut tovább a megyei vetélkedőre, az országos döntőben pedig a területi (megyei) verseny győztesei képviselik Fejér megyét. A mindent eldöntő versenye idén is az országos rendőr- és tűzoltónappal egyidőben lesz.

A versenyen, ahogyan a korábbi években is, szövetségek, szervezetek, egyesületek, általános iskolák és középiskolák csapatai vehetnek részt. A négyfős csapatok nevezését általános (5-8. évfolyam) és középiskolás korcsoportban (9-13. évfolyam) várják.

A katasztrófavédelmi ifjúsági verseny során a diákok először elméleti, majd gyakorlati tudásukról adhatnak számot a katasztrófavédelem három nagy szakmai témakörében, a polgári védelem, a tűzvédelem és az iparbiztonság területén. A feladatok között tűzoltói szerelés, térképismeret, sötétben való tájékozódás, tálcatűzoltás, ügyességi versenyek, környezetvédelem, mentési feladatok, eszközfelismerés, túlélő csomag összeállítása, elsősegélynyújtás és közlekedésbiztonsági feladatok is lesznek.

A gyerekek a verseny során játszanak, szórakoznak, versengenek a győzelemért, miközben olyan tudást szereznek, amellyel nem csupán maguknak, de családjuknak és környezetüknek is segíteni tudnak.

 

A helyi fordulók időpontjai, helyszínei és jelentkezési határidők:

A Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén:

Verseny időpontja: 2018. április 12. (csütörtök)

Helyszín: Székesfehérvár, Bregyó közi Ifjúsági Szabadidő Központ

A jelentkezés módja:

A nevezés ingyenes, a  jelentkezési lapot elektronikus formában, március 14-ig várjuk a szekesfehervar.pv@katved.gov.hu e-mail címre!

 

A Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén:

Időpont: 2018. április 10. (kedd)

Helyszín: Dunaújváros, Szalki-sziget

A jelentkezés módja:

A nevezés ingyenes, az itt letölthető jelentkezési lapot elektronikus formában, március 19-ig várjuk a dunaujvaros.kvmb@katved.gov.hu e-mail címre.

A megyei döntő tervezett időpontja: 2018. április 17. (kedd)

A versenyre való felkészülésben a következő ismeretanyagok lehetnek a diákok segítségére:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=felkeszites_kiadvanyok
http://www.mpvsz.hu/kepzesi-anyagok
Hornyák István phd: Elsősegélynyújtás mindenkinek
A katasztrófavédelmet, a polgári védelmet, a tűzvédelmet és az iparbiztonságot érintő hatályos jogszabályok

 

A kép korábbi felvétel.