Hírek


Beszorult sérültek mentését gyakorolták a tűzoltók
2017. szeptember 27. 11:59
Roncsvágási gyakorlatot szervezett a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak szeptember 25. és 27. között, Moha-Rakodón. A tűzoltók forgalomból kivont személygépkocsikon gyakorolták a beszorult sérültek kiszabadításánál alkalmazott műszaki mentési eszközök használatát.

A tűzoltóknak a műszaki mentésekhez rendszeresített eszközökkel, meghatározott vágási pontokon olyan elővigyázatossággal kellett szétvágniuk a járművek karosszériáját, mintha valóban emberek, sérültek tartózkodtak volna benne. Először az oldalsó ajtókat és merevítő oszlopokat, majd az első szélvédőt távolították el.  Ezt követően hidraulikus ollóval és az úgynevezett Force-baltával két oldalról bevágták a tető egy részét, majd felhajtották a karosszériát. A tűzoltók ezután egy frontális ütközés feltételezése alapján folytatták a mentést, mely szerint a sofőr a műszerfal és az eldeformálódott ülés közé szorult. Ilyen esetben az úgynevezett feszítőhengerrel gyorsan és eredményesen lehet a beszorult sérülteket kimenteni.

A katasztrófavédelmi kirendeltség a hivatásos tűzoltók szakmai képzésének részeként félévente szervez hasonló műszaki mentési, roncsvágási gyakorlatokat az Alcufer Fejér megyei telephelyén. A gyakorlat célja, hogy a tűzoltók a műszaki mentési eszközöket minél szakszerűbben, rutinosabban alkalmazzák, annak érdekében, hogy valós helyzetben minél gyorsabban segíteni tudjanak a sérülteken.

 

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tű. alezredes, székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség

 


 

Kapcsolódó képek:

Beszorult sérültek mentését gyakorolták a tűzoltók Beszorult sérültek mentését gyakorolták a tűzoltók Beszorult sérültek mentését gyakorolták a tűzoltók
>>> További képek a galériában <<<