Hírek


Villámárvíz Gánton
2017. február 06. 18:09
A környező mezőgazdasági- és erdőterületek az átfagyott talaj miatt nem képesek elnyelni az esőt, amely ennek következtében Gánt község csapadékvíz elvezető árkaiban koncentrálódik. A csapadékvíz több helyen is kilépet az árkokból február 6-án.

A székesfehérvári hivatásos, a járási mentőcsoport keretein belül tevékenykedő csákvári önkéntes tűzoltók és a település által biztosított emberek és egy munkagép nyújtottak segítséget annál a hat ingatlannál, amelyeket az esővíz veszélyeztetett. A Kossuth utcában a munkagéppel átvágtak egy szűkületet jelentő vízátereszt, ezzel sikerült megvédeni három családi házat. A Petőfi utcában szintén egy családi ház volt veszélyben, amelyet a csapadékvíz teljesen körbevett. A vizet a csákvári önkéntesek szivattyúval távolították el. A gánti lovardánál, továbbá Gánt Bányatelep erdészházánál ismét a munkagép beavatkozására volt szükség, amellyel ideiglenes árkokat ástak, ezzel biztosítva a vízelvezetést.

A község polgármestere zsilipelemekkel lezáratta a település határában lévő két záportározót, ezzel is csökkentve az árkok terhelését. A védekezés során a helyszínen volt Bicske- és Martonvásár járások katasztrófavédelmi megbízottja, a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal közbiztonsági referense, valamint a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, aki polgármesterrel közösen a védekezés összehangolását irányította. A munkálatokat segítették a vízügyi igazgatóság és a közútkezelő munkatársai.

A beavatkozásokkal párhuzamosan Gánt és Gánt Bányatelep közötti 8123-as úton több helyen is vízátfolyások voltak, továbbá a gánti Bányamúzeumnál jelenleg is jelentős vízátfolyás van, amelyet a közútkezelő forgalomlassító, sebességkorlátozó táblákkal megjelölt. Az érintett útszakaszon indokolt a fokozott óvatosság, a sebesség csökkentése a járművezetők részéről.

Jelenleg Gánt településen nincs víz által elzárt lakóingatlan, illetve településrész.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes


 

Kapcsolódó képek:

Villámárvíz Gánton Villámárvíz Gánton Villámárvíz Gánton
>>> További képek a galériában <<<