Hírek


Vihar miatt másodfokú riasztás Fejér megyében
2015. július 08. 15:14
Heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Fejér megye egyes járásaira július 8-án, szerdán délután. Az előrejelzés szerint az érintett területeken közepes bekövetkezési kockázat mellett kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében, továbbá intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról a http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/ oldalon tájékozódhatnak.

Viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait.

Azok, akiket otthonában ér a heves zivatarra vonatkozó meteorológiai riasztás, áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, értesítse a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.