Hírek


Tovább folytatódik a központi szúnyoggyérítés – Székesfehérváron is lesz légi gyérítés
2015. július 07. 09:58
A június 29. és július 5. közötti időszakra tervezett 84 ezer hektár légi kémiai, a 35 ezer hektár földi kémiai és a 3400 hektár biológiai módszerrel történő szúnyoggyérítés lezajlott. A légi kémiai gyérítés 534 települést, a földi kémiai eljárás pedig 529 települést érintett a központi gyérítési program második hetében. A tervek szerint a központi szúnyoggyérítési program harmadik hetében 45 ezer hektár légi kémiai, mintegy 29 ezer hektár földi kémiai és ezer hektár biológiai kezelése fog megvalósulni. Fejér megyében a héten Székesfehérvár is érintett a programban.

A központi gyérítés második hetében került sor az első héten az időjárás miatt elmaradt kezelések pótlására, így megvalósult Csorna, Győr, Csepel-sziget, Baja, Mohács, a Dráva térsége, valamint a dunaújvárosi és szekszárdi térség permetezése is. Megvalósult Baranya-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, Csongrád-, Szabolcs-Szatmár- és Zala-megye kijelölt településeinek a kezelése, továbbá a soproni és a szolnoki térségé is. A szél csak néhol akadályozta a vérszívók számának csökkentését, így a teljes tervezett program szinte egészének végrehajtása megtörtént. Csak néhány olyan település kezelése maradt el elővigyázatosságból, ahol az önkormányzatok nem tudták időben kiértesíteni a méhészeket. Ezeknek a településeknek a kezelését a megfelelő kiértesítést követően a szakemberek bepótolják.

A kezelések hatékonysága szinte mindenhol megfelelő, egyedül a Dráva-parti településeken nem csökken kellő mértékben a szúnyogártalom, mivel a nem kezelt háttérterületekről a vérszívók ismételten betelepülnek. Emiatt a régióban a héten újabb kezelések lesznek.

Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.

Ezen a héten Fejér megyéből Székesfehérvár háromezer hektár területtel érintett. A légi kémiai gyérítésre várhatóan július 8-án, szerdán kerül sor. A kivitelezési időpont az időjárás függvényében változhat.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

 

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyfélszolgálati elérhetőségei

A szúnyoggyérítésről bővebben itt olvashat


 

Kapcsolódó információk: