Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkör - Információk - Tájékoztatók


A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutódja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósult meg:

jogelőd

jogutód

Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség / Közép-dunántúli Vízügyi Hatóság

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Postacím:       Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 8050 Székesfehérvár, Pf. 947.

E-mail cím:     fejer.vizugy@katved.gov.hu

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálata ezúton tájékoztatja az ügyfeleket, hogy a felszíni és felszín alatti vizekre vonatkozó adatszolgáltatásokat 2015. január 1-jét követően már csak elektronikusan ügyfélkapun keresztül tudják benyújtani. A hatóságnak a felszíni és a felszín alatti vizekre vonatkozó adatszolgáltatás tekintetében nem áll módjában a papír alapon vagy korábbi adatszolgáltatási nyomtatványokon benyújtott adatszolgáltatást elfogadni. A jogszabályi változásokról, a nyomtatványokról és azok kitöltésével kapcsolatos információkról a web.okir.hu oldalon bővebb tájékoztatást kaphatnak.

A vízkészletjárulékra vonatkozó adatszolgáltatást továbbra is a megszokott módon (papír alapon, postai úton) lehet megtenni, az adatlapok letölthetőek a www.vkj.hu oldalról.

Az ügyintézéssel kapcsolatos bankszámlaszámok itt érhetőek el.

Illetékességi terület a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet alapján:

  • Fejér megye teljes közigazgatási területe - kivéve a Duna parti településeknek a folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területét.
  • Veszprém megye - kivéve Egyházaskesző, Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Magyargencs, Malomsok, Marcaltő, Várkesző közigazgatási területét.
  • Tolna megye - kivéve Attala, Báta közigazgatási területének a Duna bal partjára eső része Csikóstőttős, Jágónak, Kaposszekcső, Kapospula, Lápafő, Nak közigazgatási területét, Váralja Völgységi patak jobb partjára eső részét, Várong közigazgatási területét, továbbá Kismányoknak és Nagymányoknak a Völgységi patak jobb partjára eső részét, valamint a Duna parti településeknek a folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területét.
  • Somogy megyéből Balatonszabadi, Balatonvilágos, Kánya, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Tengőd közigazgatási területe, valamint a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.
  • Baranya megyéből Ófalu területe, továbbá Hidas közigazgatási területének a Völgységi patak bal partjára eső része.
  • Bács-Kiskun megyéből Baja város és Érsekcsanád közigazgatási területének a Duna jobb partjára eső része.
  • Győr-Moson-Sopron megyéből Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Bakonypéterd, Csikvánd, Fenyőfő, Gyarmat, Lázi, Románd, Sikátor, Szerecseny, Veszprémvarsány közigazgatási területe.
  • Komárom-Esztergom megyéből Szárliget közigazgatási területe.
  • Zala megyéből a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Letölthető térképmelléklet

Esetlegesen felmerülő kérdéseiket a 06/22/514-318-as és a 06/70/443-9349-as, vagy az 512-163-as telefonszámokon, illetve a fejer.vizugy@katved.gov.hu címen várjuk.

Moldován Hajnal vízkészletjárulék ügyintéző közvetlen telefonszám: 22/512-244.